Stefan, sabahın ilk ışıklarıyla uyanmıştı. Bugün dönemin ilk günüydü. Kendiside ilk dersini işleyecekti. Sıcak bir duşun ardından giyinmeye koyuldu. Beyaz keten bir gölek, siyah pelerin ve siyah bir pantolon giymişti. Bir anda pencerenin olduğu taraftan bir rüzgâr esti ve Dimitri’nin pelerini havalara doğru uçtu. Tamam Dimitri. Bugün çok şık ve yakışıklı görünüyorsun, bir sorun olmasa bugünü rahat atlatabilirsin, diyerek sesli bir şekilde düşündü. Sakince aynaya döndü ve saçlarına bir şekil verdikten sonra dolabından gerekli kitapları ve malzemeleri yanına aldı. Malzemelerin içinde gezegenlerin sıralı bir şekilde olan maketi ayrıca süper novaların maketi vardı. Çünkü bugün bu konuları işlemeyi düşünüyordu. Odasından çıktıktan sonra koridorların çok kalabalık olduklarını gördü.
“Selam Ultio!”
“Selam Stef! Dur tahmin edeyim derse yetişmeye çalışıyorsun?”
“Evet. Neyse benim hızlı hareket etmem lazım daha sonra görüşürüz.”
“Görüşürüz Stef.”
Dimitri’nin yüzündeki ufak gülümseme tebessümü ciddiliğini hiçbir zaman bozmuyordu. O bir Slytherindi.
Genç adam kulelere doğru yaklaşırken birçok kişiye selam veriyordu. Bu dersi güzel bir şekilde atlatmalıydı. İkinci ders daha kolay olacak, diye mırıldandı.
Astronomi kulesine geldiğinde bütün öğrencilerin hepsinin yerlerinde binalarına göre oturmuş olduklarını gördü. Bayağı bir terlemişti. Çünkü mevsim yazdı. Ve dışarısı acayip bir şekilde sıcaktı. Alnını sildikten sonra kürsüsüne geldi.
“Evet, arkadaşlar beni tanımayanlarınız olabilir bu nedenle önce ben kendimi tanıtayım. Adım Dimitri Stefan Potter. İskoçya’da büyülü bir kasabada doğdum ve büyüdüm. Daha sonra ailemle birlikte Hogsmeade’ye taşındık. Annem orada bir dükkân’ın sahibi babam ise bir ölüm yiyendi. Bundan 2 ay önce ikisi de bir savaşta öldü.”
Sınıfta bir seslilik çıkmaya başlamıştı.
“Şimdi dersimize dönelim. Lütfen hepiniz tahtaya bakınız.”
| 1-2-3. Sınıflar: Mars Gezegeni
| 4-5-6. Sınıflar: Süper Novalar
“Evet, önce Mars Gezegeni’ni ele alalım.”
Sınıfta ufak bir uğultu duyulsa da Dimitri bu uğultuyu kolay bir şekilde çözdü.
“Susun!”
“Şimdi dersimize dönüyoruz.”
Dimitri arkasında ki mars modelini gösterdi.
“Mars (eski adıyla Merih), Güneş Sistemi'nin dördüncü gezegenidir. Türkçesi, Sakıt'tır. İsmi, Eski Roma'daki savaş tanrısı Mars'tan gelmektedir (Bu Tanrı, Eski Yunan Mitolojisinde Ares'e karşılık gelir). Literatürde kullanılan bir diğer ismi de Kızıl Gezegen'dir. Gece temiz bir havada basit bir teleskopla kırmızılığı görülebilir.
Mars'ın 1877 yılında Amerikan astronom Asaph Hall tarafından keşfedilen Phobos ve Deimos adında iki uydusu vardır. Bu uyduların nasıl oluştukları bilinmemekle beraber, Mars'ın kütle çekim alanına kapılmış asteroitler oldukları düşünülmektedir. Bu uyduların isimleri Eski Yunan Mitolojisinde Ares'in Afrodit'ten olma iki oğlu Phobos ve Deimos'tan gelmektedir.
Gel-git etkileri yüzünden, tıpkı Dünya ve Ay gibi her iki uydunun da yalnız bir yüzü Mars'a dönüktür. Phobos Mars'ın çevresinde Mars'ın kendi ekseni etrafında döndüğünden daha hızlı döndüğü için yörüngesi giderek küçülmektedir. Bu nedenle ileriki bir tarihte Phobos Mars'a çarpacaktır. Buna karşın, Deimos Mars'tan yeterince uzakta olduğu için, yörüngesi giderek büyümektedir.
İnce bir atmosferi olan karasal gezegen Mars'ın yüzey şekilleri Ay'daki kraterlerle ve Dünya 'daki volkanlar vadiler ve çöller ve kutuplarla benzerlik göstermektedir. Olimpus Dağı, mars yüzeyindeki bilinen en yüksek dağdır. En büyük kanyonu iseValles Marineris'dir. Mars'ın coğrafik yapısı dışında, dönüş periodları ve mevsim döngüleri de Dünya'ya benzemektedir.
Saat 10 yönünde kraterin tam kenarında göze çarpan küçük siyah nokta Mars Kâşifi Opportunity.1965'te Mariner 4'ün Mars yakınındaki gözlemlerinden önce, gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunabileceği düşünülüyordu. Bu düşüncenin temel dayanağı yapılan gözlemlerde özellikle kutup bölgelerinde denizler ve kıtalar gibi görünen aydınlık ve karanlık bölgeler ve düz çizgiler bulunması ve bunların bazı gözlemciler tarafından su kanalları veya vadi benzeri oluşumların varlığı ve gezegende sıvı halde suyun varlığı olarak yorumlanmasıdır. Daha sonra bu düz çizgilerin gerçek olmadığı ispatlandı ve bunların bir ışık yanılsamasından ibaret olduğu açıklaması getirildi. Ancak halen daha Mars, güneş sistemimizde dünyadan sonra suyun ve belki de yaşamın var olabileceği yegane gezegen olarak görülmektedir.
Mars gezegeni hala bir takım uzay araçlarına ev sahipliği yapmaktadır, bunlar: Phoenix (uzay gemisi), Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter'dir. Dünya dışındaki tüm gezegenler içinde bu en yüksek rakamdır.
Benim sizden istediğim ise Mars gezegeninin fiziksel özelliklerini önünüzdeki parşömene yazmanız.”
İlk üç sınıf yazmaya hemen koyulmuştu.
“Ve 4-5 ve 6. Sınıflar sıra sizin konunuzu vermekte.”
Stefan şimdi önüne bir süpernova patlaması modeli çıkardı.
"Süpernova" adı verilen yıldız patlaması, bilindiği kadarıyla, son 1000 yıldır ancak dört kez gözlemlenebildi.
Bir yıldızın ölümünü gözlemlemek, yeryüzünde yaşayan her astronoma nasip olmuyor.
"Süpernova" adı verilen yıldız patlaması, bilindiği kadarıyla, son 1000 yıldır ancak dört kez gözlemlenebildi; bu şansı da 1006 ve 1054'te Çinli saray astronomları, 1572de Tycho Brahe ve 1604'te de Johannes Kepler yakaladı...
Astronomların, bu görüntüyü bir kez daha saptamaları için tam 383 yılın geçmesi gerekti. 1987de, 23-24 Şubat gecesi, Toronto Üniversitesinden lan Shelton, Kuzey Şili'deki sahil kenti La Serena'dan üç saat uzaklıktaki Las Campanas Dağında kurduğu astrografı ile bu inanılmaz olayı izleyebildi.
Oraya, Magellan Bulutu'nun fotoğrafını çekmek için çıkmıştı ama 1000 yılın en önemli oluşumu bir "Süpernova’yı yakaladı. Bu ilginç olayın fotoğraflarını gören bilim adamları, geriye giderek, bir yıldız patlamasının oluşum aşamalarını kurguladılar. Shelton'un adını verdikleri bu Süpernova'nın oluşumu işte böyle gerçekleşti.
Sizden istediğim ise süpernovaların nasıl sınıflandırıldığı. Hepinize kolay gelsin.”
*****
Size verilen konu doğrultusunda en az 7 satırlık bir rp yazınız. Rp'nizde gündüz olanları anlatmak size kalmış. Derste neler yaptığınızı yazacaksınız. Lütfen rp'nizi yazarken parşömene neler yazdığınızı da yazınız. Yirmi puan ve üstü alan üyeler dersi başarıyla bitirmiş olacaktır.
10 puan: Renklendirme
10 puan: Betimleme
10 puan: Uzunluk
10 puan: Noktalama ve yazım yanlışları
10 puan: Akıcılık ve İçerik